dissabte, d’octubre 28, 2006

La divina providència de Pau Riba

LA DIVINA PROVIDÈNCIA DE PAU RIBA
Anna Cerdà

Dimecres d’estiu del mes d’octubre de 2006. En Pau ens enxampa amb les braves a mig fer a la barra de l’Amaya, a la Rambla. Ve de fer gestions, i encara n’hi queden més, de fet s’escapa un moment a La Caixa (no se’n salva ningú!) i al tornar trobem lloc per dinar just entre les taules del Rafael Ribó –que a l’acabar, s’atura a saludar- i d’un senyor que sembla el Papuchi. Bon presagi.

Encarregat el menú, ens posem a parlar del que sembla inevitable: Dioptria. Primer perquè ve precisament d’enllestir detalls sobre la seva reedició i segon perquè fa un mes de l’homenatge que li van fer a l’Auditori. El nou Dioptria tindrà una doble reedició: una de facsímil, en digipack, i una altra de luxe, numerada, que intentarà recuperar íntegra la imatge de l’original en què es va basar la portada i inclourà, entre altres coses, un audiovisual que rememora com es va gestar el disc allà pel 1969. La il·lustració de Phillipp Otto Runge que tots coneixem (el jesuset) és només la dotzena part d’un oli pintat el 1809 i fragmentat en nou troços, seguint instruccions de l’artista a son germà. Una obra anomenada Der Morgen, L’Albada.

Mentre esperem que aquest nou llançament tingui data, passem a parlar de Dioptria 2.1, el celebratge (¡!??) dels 35 —en realitat 37—anys d’aquest mític disc.

“A mi no em va agradar el resultat final. Si la idea era versionar el disc en clau de jazz hagués calgut implicar-hi també cantants de jazz, no fer que cantautors i rockers tinguessin prou feines a seguir els arranjaments... Enlloc de facilitar les coses a tota una sèrie de músics, la majoria amics, el que van aconseguir és incomodar-los, fent-los seguir compassos que no són els habituals en ells, etc. Ja em sembla bé que el Llibert Fortuny interpreti Dioptria, i el que vulgui, però en tal cas haurien d’haver trucat a la Mònica Green o a la Carme Canela, que al cap d’allà m’ha fet cors durant molts anys, ¿no? Jo creia que un homenatge te’l feien a favor, i no en contra. En realitat estem parlant d’un pla d’explotació brutal a esquenes de l’autor. Crec que trucaré a la gent de l’Enciclopèdia Catalana per dir-los que a la paraula homenatge hi afegeixin una nova accepció: <> Això a un artista viu i en actiu no se li fa: tenim un país petit, un mercat exigu, i així que li poses dues gotes de més, se satura. Si haguessin dut a terme tot el que es van proposar —pretenien fer una gira i tot—, em condemnaven durant dos anys a la banqueta. Fins i tot la Generalitat em felicità per la subvenció milionària que m’havien concedit a mi. Increïble!”

Com s’entén, doncs, la voluntat d’homenatjar un disc de referència com Dioptria però saltant-se la figura del propi autor?

“Els de la revista Enderrock estaven en fals: els seus lectors el van escollir com a millor disc de la discografia catalana al seu número 100, ja fa gairebé tres anys, i encara no li havien fet els honors. Per més inri havien arribat ja al Rockcol·lecció 24 sense dedicar-ne un al seu autor. I, és clar, tocava! Era la gran ocasió.”

Per tant quan es van adreçar a tu, els vas dir que no et semblava massa bé el plantejament...

“La meva reacció els ha indignat a tots, a sobre parlen de mi com si fos un desagraït i un pessetero.”

A vegades una pensa si això és un mal endèmic del país. Fer les coses malament, vull dir. Intentar fer un homenatge a un disc passant de la persona que l’ha parit...

“Abans el contra Franco justificava qualsevol cosa. Ara s’ha substituït pel fer país. Aquesta excusa permet amagar operacions comercials inconfessables i de gran envergadura. En el fons se m’adrecen com si m’haguessin de salvar d’alguna cosa, tractant-me com si fos un artista acabat i obsolet, com si se m’hagués d’ajudar a recuperar un estatus o una cotització suposadament perduts. Res de presentar el meu últim projecte, Metralletres, per exemple. Ni parlar-ne! Queda millor salvar un nàufrag de morir ofegat… i per sorpresa! Home, una bona sorpresa fou, posem per cas, la que li van fer al meu avi, al Carles Riba, que un dia els amics el van ficar dins un cotxe, el van dur a Cadaqués, li van obrir la porta d’una casa i allà tenia la taula parada i les parets plenes de Dalís, Picassos, etc... Però no: jo els feia falta per la promo i la sorpresa s’acabava aquí. Al principi, fins que no els vaig parar, parlaven fins i tot de l’Any Pau Riba, com qui diu l’Any Quijote! És a dir, una pura operació comercial. A banda de cert xantatge moral… o polític… o simplement comercial: primer muntes tota una història amb no sé quantes institucions i agents que s’hi impliquen sincerament... després qui s’hi nega? Se suposa que si et poses en contra de tota aquesta gent, t’esborren del mapa. Així i tot, quan, a l’hora de la veritat, hi penses un xic, descobreixes que tampoc és que tota aquesta gent t’hagi ajudat mai gaire... S’ha creat una mena de trust on els funcionaris s’han fet els amos del propi sector. Ells maneguen tot el circuit: decideixen qui entronitzar i qui mantenir al marge, dirigeixen festivals, revistes, programes de televisió. Si el Dioptria és tan clau, per exemple, per què ni a mi ni a molta gent no se’ns ha ofert mai de participar en aquests actes que suposadament projecten la nostra cultura a l’exterior? No vull ser víctima del dilema de si callar o explicar tot això. Simplement desitjo que aquest suposat model de producció no es repeteixi, perquè és una fal·làcia. Puc entendre que mani el màrqueting, la promoció, però llavors que no ho anomenin homenatge. Quan vaig preguntar si jo en trauria alguna cosa, em van contestar de seguida que els drets d’autor. És a dir, un plat de llenties d’aquí a un any… que és quan jo ja m’hauré mort d’inanició perquè el meu territori l’estan trepitjant i cultivant ells! I en nom meu!”

Però parlem del concert en sí, què et va semblar?

“No em van deixar ser en la tria d’intèrprets, i crec que hi va haver errors. M’hauria agradat sentir l’Adrià Puntí batallant la Conxita, —em va trucar i tot, però clar, m’imagino que ell és tan o més incòmode que jo...—, m’hauria agradat sentir Antònia Font al galop d’alguna simfonia, m’hauria agradat sentir físicament —oir— el vídeo de l’Albert Pla, tapat pel volum excessiu del grup de base, m’hauria agradat sentir més veus de la resta d’Espanya, m’hauria agradat que algú hagués convidat als germans Batiste, i al Romà Escales, m’hauria agradat que algú hagués convençut al Toti… ”

A banda de tot això, què té Dioptria que arribi fins i tot als més miops?

”Quan vaig presentar l’Astarot al Canet Rock del 77 les crítiques van ser horroroses, en canvi, quan el vam editar l’any 99 tot foren alabances. Amb Jo, la donya i el gripau (1971) recordo que la crítica va ser furibunda, l’Àngel Casas va dir que per fer cançó popular ja en tenia prou cantant ell solet el Sol solet a la dutxa. Anys després em va confessar que no estava gens malament. ¡Cualquier tiempo pasado siempre fué… pasado!
Dioptria va ser un disc paradigmàtic i providencial, en el sentit que sense la intervenció de la providència, no hagués estat el mateix. És un disc que té dues cares (bé, quatre, ja ens entenem!). La primera part ataca el sistema —el sistema puritano-capitalista—, apuntant al més sensible: la família; i dins d’aquesta, el punt més dèbil: la dona patidora, però culpable, en gran part, de sostenir el masclisme prepotent que ha dut la civilització a l’absurd i l’ha abocat a l’autodestrucció. Hi apareixen els arquetipus, la Conxita antieròtica, la noia de porcellana que està buida, la mare bufona que es comporta com una nena petita, l’esposa-meuca... Era la meva manera de dir que s’espavilessin, que abandonessin el paper d’oprimides i es rebel·lessin, que la nova civilització ha de ser un mater-patriarcat. Llavors, entre el primer i el segon disc, em faig hippy… Si el primer és un rebuig a la cultura dels peixos, el segon és un primer esbós de la cultura de l’aiguader. Hi apareixen ja alguns elements que després seran recurrents: el retorn a la natura, a una vida tranqui-la, el rebuig dels diners, la reivindicació del joc, de l’atzar, la crítica a la religió com a element opressor i mercantilista. Entre el primer i el segon disc hi ha el naufragi d’una civilització i el naixement d’una altra. En aquest sentit és clau providencial el tema Taxista. A la primera versió, la que estava impresa a la bossa perquè és la que hi havia d’anar, el protagonista critica l’atur però busca feina; per tant, vol ser útil, integrar-se a la societat. A la versió que finalment hi vaig cantar, en canvi, la que no surt a la bossa, el protagonista ja no busca feina i per tant no es vol integrar: passa de tot. A part que és ja una introducció a la psicodèlia i un primer pas cap a Formentera. No sé si és per això, però el disc té una vitalitat a prova de bombes, i no para de créixer. (I mira que està envoltat d’absurditats, com la nota que hi va afegir l’editor... o el fet que no ens el deixessin presentar al Palau, cosa que vaig respondre enviant-hi una botifarra... —per cert, que el director del Palau era parent del president aquest que acaben de fregir com una ídem—).
En fi: és un disc molt radical. I sincer. I va i ara m’assabento d’això de Der Morgen, L’albada, que tant significa el naixement del dia com el naixement d’una nova singladura de l’humanitat (i no ho dic jo sinó els llibres d’història de l’art). Pura providència!”

14 comentaris:

Eixams de Mons Formiguegen ha dit...

Tota una revelació aquesta entrevista. Puc sentir cada vegada amb més força com en aquest país, per alguna estranya contradicció, no li interessa fomentar la seva pròpia cultura. Crec entendre que perquè no li agrada el que és. Com un auto-odi. No li agrada el que veu. No vol ser el que és...
Espro que superem el trauma algun dia...

Jordi Ventura Padró ha dit...

PopArb / Auditori
Nativa / Enderrock
Amics / Quotes
Rock / Negoci

Dues maneres de fer cultura en un mateix país.


Gran entrevista, sí senyor.

Anònim ha dit...

Em matareu. Però jo crec que ja vindria sent hora de treure's del damunt en Pau Riba. Si l'esclat del rock en català als 90 va fer de tap en la nostra cultura musical (Anna Cerdà dixit), crec que la fal·lera pel Pau Riba fa el mateix efecte. La incapacitat de generar propostes sòlides ens aboca al rivàival d'un personatge que no ha generat res més d'interessant des d'aquella època i que, precisament per això, es posa ell mateix en evidència. Ja toca desenmascarar-lo. El gran embaucador! Quin llast!
Però com que l'autoodi té els tentacles molt llargs, s'abraona tant sobre els que ara manen com sobre els nostàlgics i impotents. I així ens acostem a la inanició.
El temps en que Pau Riba va florir és irrepetible: social, cultural, econòmica i creativament. No era ni millor ni pitjor que ara. Treieu-vos-el del cap d'un cop. Mireu el present i el futur i llenceu-vos-hi. Evidentment, recollint del passat. Però el que no pot ser és viure NOMÉS del passat.
Perdoneu si algú s'ha ofès... però és que la cosa ja passa de mida i algú us havia de recordar que hi ha altres maneres de veure-ho, altres maneres no tan onanistes.
I reconec que l'entrevista està molt bé.

Magnus Valor ha dit...

Sr. Xavier:

Com qualsevol opinió la seva és totalment respectable, però cal conèixer personalment a en Pau Riba per adonar-se´n que d'embaucador no en té res.

D'acord que també actualment s'estan fent coses interessants en aquest país, però trobo que estem ofegats per alts nivells d'"anglosaxonització" des de fa ja uns anyets. Pau Riba representa, potser millor que ningú, el rock i el folc català degut a la introducció, en aquests estils, de molts referents populars -i culturals en general- idiosincràsics del nostre país.

A més, en ben pocs com ell el binomi art/vida es tan ric, únic i orgànic!

On és l'embaucador Pau Riba?

Anònim ha dit...

[COLOR="Red"][B]Click on the pictures to view in full size[/B][/COLOR]

[URL=http://www.wallpaperhungama.in/details.php?image_id=12779][IMG]http://www.wallpaperhungama.in/data/media/32/Asin-80.jpg[/IMG][/URL]

[URL=http://www.wallpaperhungama.in/details.php?image_id=7237][IMG]http://www.wallpaperhungama.in/data/media/32/Asin-71.jpg[/IMG][/URL]


[url=http://www.wallpaperhungama.in/cat-Asin-32.htm][b]Asin Hot Wallpapers[/b][/url]

Photo gallery at t WallpaperHungama.in is dedicated to Asin Pictures. Click on the thumbnails into enlarged Asin pictures, exclusive photographs and exclusive photos. Also validate out other Pictures Gallery representing High grade and Momentous Decision twin scans, talking picture captures, moving picture promos, wallpapers, hollywood & bollywood pictures, photos of actresses and celebrities

Anònim ha dit...

hi everybody


just signed up and wanted to say hello while I read through the posts


hopefully this is just what im looking for looks like i have a lot to read.

Anònim ha dit...

Long time lurker, thought I would say hello! I really dont post much but thanks for the good times I have here. Love this place..

When I was hurt in that automobile accident my life would be changed always. Sadly that driver had no car insurance and I was going to be in pain for ever.

This was not time for me to start and guess what to do. I had to find a good personal injury attorney to help me get what I needed. After all, my family was counting on me.

How terrible was it? I has bedridden for 6 months, I had to have constant care and my hospital bills went through the roof!

Gratefully, I found a good referral site to help me.

I will post more later this month to tell you more about what I have been going through.

If you need an accident attorney try the guys at
[url=http://theaccidentlawyers.org/2010/04/20/latest-orange-county-auto-accident-lawyer-auctions-13/
accident attorney

[/u]

Anònim ha dit...

if you guys exigency to demoniacal [url=http://www.generic4you.com]viagra[/url] online you can do it at www.generic4you.com, the most trusted viagra pharmacopoeia repayment in care for clandestinely generic drugs.
you can descry drugs like [url=http://www.generic4you.com/Sildenafil_Citrate_Viagra-p2.html]viagra[/url], [url=http://www.generic4you.com/Tadalafil-p1.html]cialis[/url], [url=http://www.generic4you.com/VardenafilLevitra-p3.html]levitra[/url] and more at www.rxpillsmd.net, the pre-eminent [url=http://www.rxpillsmd.net]viagra[/url] originator on the web. well another great [url=http://www.i-buy-viagra.com]viagra[/url] pharmacy you can find at www.i-buy-viagra.com

Anònim ha dit...

Infatuation casinos? study this advanced [url=http://www.realcazinoz.com]online casino[/url] counsel and wing it reduce online casino games like slots, blackjack, roulette, baccarat and more at www.realcazinoz.com .
you can also retard our up to the minute [url=http://freecasinogames2010.webs.com]casino[/url] orientate at http://freecasinogames2010.webs.com and overpower principal fortune !
another late-model [url=http://www.ttittancasino.com]casino spiele[/url] chain of events is www.ttittancasino.com , in compensation german gamblers, make a mistake in manumitted online casino bonus.

Anònim ha dit...

Hi folks,

What online mags do you read and would recommend?

For all you punkrock people out there I recommend The Enough Fanzine. It is one of the first emo fanzines on the www.

They have throusands of interviews from the most independent bands all over the world. Check them out online: [url=http://www.enoughfanzine.com]Enough Fanzine[/url]. Best of it all, they are 100% non-profit and just helping the scene!

Looking forward to your recommendations.

Regards!

Anònim ha dit...

[url=http://www.kindboots.co.uk/tall-ugg-boots-c-9.html]Tall Ugg Boots[/url] uyx4zin
[url=http://www.kindboots.co.uk/pink-ugg-boots-c-15.html]Pink Ugg Boots[/url] nvc2yyh
[url=http://www.likeboots.co.uk/grey-ugg-boots-c-1.html]Grey Ugg Boots[/url] ddv0rgg
[url=http://www.kindboots.co.uk/grey-ugg-boots-c-1.html]Grey Ugg Boots[/url] nxc1vnz
[url=http://www.likeboots.co.uk/cream-ugg-boots-c-12.html]Cream Ugg Boots[/url] jvn7rsn

Anònim ha dit...

[b][url=http://www.cheapuggbootssalenow.co.uk/]ugg boots cheap[/url][/b] Update your operating program and critical course software. Computer software upgrades give the latest defense from malicious pursuits. Activate automatic updating if that function is available. There does exist many decent brand name name names offered within the industry, but nonetheless , Lv purses and purses are a member on the most important the best compose down. You can received replica Lv dance shoes, but in addition for the fashion conscious those people, fairly simple capture substantially to demonstrate accurate through the synthetic version. Responsible Louis Vuitton purses aspect a rock reliable splendor, which could also put together alone..

[b][url=http://www.salelouisvuittonbagsus.com/]louis vuitton handbags[/url][/b] Due to the fact we know that Florida Industrial Roofing is so effective then it is necessary to hire there services once you need total commercial roofing or repairing the roofs from the business and industrial structures. Now in an effort to fulfill your will need it is very vital to discover a Florida Business Roofing firm who provides superb solutions and will do an incredible position. There are various providers involved with commercial roofing organization and their services incorporate re-roofing assignments, set up or repair service of business, industrial and municipal properties, leak repair service, roof maintenance solutions and coming up with roofing devices that are wind vented so that you can deliver resistance in opposition to hurricanes..
He grew up in Paris along with a solitary of his 1st work opportunities was along with the Folies Bergere. If you actually don know, the Folies Bergere can be a person of your very last vestiges left of preceding Paris, and it is as well known at this time due to the fact it ever was. The Folies are famous for their modern day acts and contains highlighted the very Josephine Baker and Charlie Chaplin functions while in the previous.

[b][url=http://www.bestlouisvuittonukstore.co.uk/]louis vuitton outlet[/url][/b] Lengthy expression goals (About twenty ages), certainly, will likely be by far the most fluid of most. Not good enough life experience and information about probable options and pitfalls enhance the hazard for formulation of prolonged lasting goals/objectives very tough. Lengthy selection goals/objectives, nevertheless, might be effortlessly modified as additional points are acquired with out an incredible insufficient job initiatives because of to experience/knowledge transfer from one particular career entirely to another..
Emphasis on accomplishing points on your own To try and do list - no matter whether this can be a listing of chores at perform, a list of household tasks posted about the refrigerator, or perhaps a listing of things to become introduced to some repair store. This month may make you really feel just a little laid again right after your hectic timetable for the duration of the vacations, so watch out not to sit again for also extensive. Otherwise, your checklist will hold finding more time therefore you will never have the ability to compete all of it..

[b][url=http://www.shoesonlinesales.co.uk/]louis vuitton outlet[/url][/b] Athletic bodily health, which incorporates likely for walks or simply a brisk cardio exercising work out, may possibly table any hyperventilation. Ought to as much as million rrndividuals are carrying the same sorts of fabricated backpack about, it suggests that your unpleasant substances are frequently at a a multitude different belongings. In order that it's highly recommended to obtain toiletry container leather using a wash-proof interior whilst the alternation in pressure could likely induce a solution to aid operate..

Anònim ha dit...

"People around ghd australia.
the room door was suddenly rudely pushed north face outlet.
cMam then remembered that forgot to tell ghd flat iron to "drivers.
8iWht 2yOjq ghd straightener

Anònim ha dit...

We [url=http://www.23planet.com]no deposit casino bonus[/url] be suffering with a large library of totally freed casino games for you to sport privilege here in your browser. Whether you call for to practice a mesa round scenario or honest sample elsewhere a insufficient original slots once playing on the side of genuine filthy lucre, we have you covered. These are the exacting same games that you can with at true online casinos and you can play them all quest of free.